Нови промени в Закона за кредитните институции са публикувани за обществено

...
Нови промени в Закона за кредитните институции са публикувани за обществено
Коментари Харесай

Промени в законодателството предвижат достъп до банковите сметки на граждани и фирми

Нови промени в Закона за кредитните институции са оповестени за публично разискване. Сред концепциите е Главна дирекция " Гранична полиция “ (ГДГП) и дирекция " Вътрешна сигурност “ (ДВС) да имат достъп до банковите сметки на жители и компании.

Ако измененията бъдат признати, чиновниците на Министерство на вътрешните работи ще могат по всяко време да бъдат проверявани за наличностите по банковите им сметки, възможни запори, сейфове и други.

Темата разяснява пред NOVA NEWS Тихомир Безлов, специалист по сигурността в Центъра за проучване на демокрацията.

" Мисля, че не е нещо коренно и е леко необичайно ", бяха първите думи на специалиста във връзка обсъжданите промени. Той съобщи, че импровизирано е коментирал тематиката и със чиновници на Министерство на вътрешните работи, които са декларирали, че ако човек е подкупен, няма да държи такива пари по наличните сметки.

Безлов е безапелационен, че с тази " екзотична " концепция няма да бъде реализирана гражданска война във връзка с битката с корупцията.

" Фундаменталният проблем е капацитетът на антикорупционната институция. Между другото, " Вътрешна сигурност " има доста огромни пълномощия. Ако сравнявате тази конструкция в Министерство на вътрешните работи с други антикорупционни структури в други администрации, няма друга, която да може да се съпостави с нея. Там имат право на агентури, имат право на специфични разследващи средства, т.е. на процедура имат големи благоприятни условия ", уточни специалистът по сигурност.

По думите му другият проблем е, че  " Вътрешна сигурност " е подчинена непосредствено на министъра.

" Т.е. още веднъж има доста огромна тежест. Но отсам стартират и проблемите, тъй като те в доста връзки са политически уязвими. И в случай че ви направи усещане, едно от нещата, които някогашният основен прокурор направи – той се опитваше да кадрува в Министерство на вътрешните работи, смени началниците на " Вътрешна сигурност " и техните заместници ", добави Тихомир Безлов. 

Той още веднъж съобщи, че готвените промени не са радикална смяна, защото хората във вътрешното министерство подписват декларация за достъп до техните сметки. 

" Не бих казвал, че това ще промени нещо. По-скоро е забавно да се види някаква ефикасна работа на " Вътрешна сигурност, " съобщи още Безлов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР